Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
35 min.

Te kluski ziemniaczane pochodzą z Niemiec, gdzie nazywa się je „schupfnudeln”. Ziemniaki powinny być ugotowane dzień wcześniej, bo wtedy kluski się łatwiej formuje. Podawać do dań obiadowych zamiast zwykłych ziemniaków.

Składniki:

  • 750 g ziemniaków ugotowanych w łupinach
  • 2 jajka
  • 225 g mąki
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • masło lub olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

1Ugotowane ziemniaki obrać i utłuc. Wymieszać z jajkami i mąką i doprawić solą, pieprzem i gałką.

2W dłoniach kształtować podłużne kluski ze szpiczastymi końcami. Jeśli ciasto klei się do rąk, opłukać je pod zimną wodą.

3W dużym garnku zagotować wodę, a następnie zmniejszyć nieco ogień. Do delikatnie gotującej wody wrzucać małe porcje klusek i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i wrzucać do miski z zimną wodą. Znów wyjąć łyżką cedzakową i dobrze odcedzić w durszlaku.

4W patelni rozgrzać masło i podsmażyć kluski, aż będą przyrumienione i chrupiące z każdej strony. Odkładać na ręcznik papierowy i trzymać w ciepłym miejscu do chwili, aż wszystkie będą gotowe i będzie można je podać.

Porcja dla:

6 osób