20 min.
15 min.
35 min.
Te kluski ziemniaczane pochodzą z Niemiec, gdzie nazywa się je „schupfnudeln”. Ziemniaki powinny być ugotowane dzień wcześniej, bo wtedy kluski się łatwiej formuje. Podawać do dań obiadowych zamiast zwykłych ziemniaków.
Składniki:
- 750 g ziemniaków ugotowanych w łupinach
- 2 jajka
- 225 g mąki
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- masło lub olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
1Ugotowane ziemniaki obrać i utłuc. Wymieszać z jajkami i mąką i doprawić solą, pieprzem i gałką.
2W dłoniach kształtować podłużne kluski ze szpiczastymi końcami. Jeśli ciasto klei się do rąk, opłukać je pod zimną wodą.
3W dużym garnku zagotować wodę, a następnie zmniejszyć nieco ogień. Do delikatnie gotującej wody wrzucać małe porcje klusek i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i wrzucać do miski z zimną wodą. Znów wyjąć łyżką cedzakową i dobrze odcedzić w durszlaku.
4W patelni rozgrzać masło i podsmażyć kluski, aż będą przyrumienione i chrupiące z każdej strony. Odkładać na ręcznik papierowy i trzymać w ciepłym miejscu do chwili, aż wszystkie będą gotowe i będzie można je podać.
Porcja dla:
6 osób