20 min.
12 min.
32 min.
Te śródziemnomorskie placki warzywno-ziołowe można zrobić szybko i łatwo. Dzięki dodaniu czosnku, bazylii, suszonych pomidorów i orzeszków piniowych mają przyjemnie pikantny smak. Najlepiej podać je na ciepło, przybrane liściem sałaty.
Składniki:
- 120 g mąki
- 80 g pszennej mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 30 g zimnego masła
- 25 g tartego parmezanu
- 120 ml mleka
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 220°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Oba gatunki mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
2Pokroić masło i dodać do mąki. Palcami rozetrzeć masło z mąką, żeby powstały grudki. Dodać parmezan i wymieszać. Zrobić wgłębienie i wlać w nie mleko. Całość zagnieść, żeby powstało miękkie, lecz nie kleiste ciasto.
3Cienko posypać mąką blat kuchenny i rozwałkować ciasto do grubości około 1/2 cm. Wyciąć 6 kół o średnicy 10 cm foremką lub odwróconą dużą szklanką. Ułożyć koła na blasze do pieczenia w odstępach 6 cm. Wycisnąć widelcem wzór na obrzeżach kół.
4Posmarować placki 2 łyżeczkami oliwy z oliwek. Czosnek posiekać. Pomidory osączyć na papierowym ręczniku. Drobno posiekać. Liski bazylii pokroić w cieniutkie paseczki. Wymieszać 1 łyżeczkę oliwy z czosnkiem, pomidorami i bazylią. Rozsmarować masę na plackach, na każdym zostawiając wokół wąski nieposmarowany brzeg.
5Pomidory pokroić w cienkie plasterki i ułożyć je na wierzchu placków. Włożyć blachę do piekarnika i piec przez 7 minut, potem wyjąć i posypać orzeszkami piniowymi. Piec przez kolejne 3–5 minut. Po wyjęciu z piekarnika ozdobić listkami bazylii.
Porcja dla:
6 osób