Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
12 min.
Całkowity czas:
32 min.

Te śródziemnomorskie placki warzywno-ziołowe można zrobić szybko i łatwo. Dzięki dodaniu czosnku, bazylii, suszonych pomidorów i orzeszków piniowych mają przyjemnie pikantny smak. Najlepiej podać je na ciepło, przybrane liściem sałaty.

Składniki:

  • 120 g mąki
  • 80 g pszennej mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 30 g zimnego masła
  • 25 g tartego parmezanu
  • 120 ml mleka

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 220°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Oba gatunki mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.

2Pokroić masło i dodać do mąki. Palcami rozetrzeć masło z mąką, żeby powstały grudki. Dodać parmezan i wymieszać. Zrobić wgłębienie i wlać w nie mleko. Całość zagnieść, żeby powstało miękkie, lecz nie kleiste ciasto.

3Cienko posypać mąką blat kuchenny i rozwałkować ciasto do grubości około 1/2 cm. Wyciąć 6 kół o średnicy 10 cm foremką lub odwróconą dużą szklanką. Ułożyć koła na blasze do pieczenia w odstępach 6 cm. Wycisnąć widelcem wzór na obrzeżach kół.

4Posmarować placki 2 łyżeczkami oliwy z oliwek. Czosnek posiekać. Pomidory osączyć na papierowym ręczniku. Drobno posiekać. Liski bazylii pokroić w cieniutkie paseczki. Wymieszać 1 łyżeczkę oliwy z czosnkiem, pomidorami i bazylią. Rozsmarować masę na plackach, na każdym zostawiając wokół wąski nieposmarowany brzeg.

5Pomidory pokroić w cienkie plasterki i ułożyć je na wierzchu placków. Włożyć blachę do piekarnika i piec przez 7 minut, potem wyjąć i posypać orzeszkami piniowymi. Piec przez kolejne 3–5 minut. Po wyjęciu z piekarnika ozdobić listkami bazylii.

Porcja dla:

6 osób