Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Niesamowite fondue, z Savoie we Francji. Najlepiej użyć trzech różnych serów: np. 1/3 comte, 1/3 beauforta i 1/3 gruyera. Najlepiej tez użyć białego wina z Savoie. Ser trzeba mieszać trzepaczką, powoli rysując ósemki podczas mieszania! To bardzo ważne!

Składniki:

  • 1 kg sera (równe ilości np. comte, beauforta i gruyera)
  • 5 ząbków czosnku
  • 100 ml białego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 mała szklanka brandy
  • 1 bochenek chleba pokrojony na małe kawałki ok. 2 godz. przed podaniem

Przygotowanie:

1Sery zetrzeć na tarce i wymieszać.

2Garnek do fondue natrzeć ząbkiem czosnku przekrojonym na pół. Dodać białe wino i doprowadzić do wrzenia.

3Gdy wino zacznie wrzeć stopniowo dodawać ser. Rozgnieść 4 ząbki czosnku i dodać do masy serowej. Mieszać, aż masa będzie gładka, a następnie dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszać.

4Dodać małą szklankę brandy, a przed podaniem sprawdzić smak i w razie czego doprawić jeszcze solą i pieprzem. Podawać z kostkami chleba.

Porcja dla:

4 osób