Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Przepis Vanessy Staniszewskiej z Elbląga. Jest bardzo pyszny.

Składniki:

  • Karp 1,5 kg
  • Sól
  • Cytryna
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka

Przygotowanie:

1Rybę oczyść, podziel na dzwonki. posól, lekko skrop sokiem z cytryny i odstaw w chłodne miejsce na godzinę.

2Panieruj kolejno w mące, rozkłóconym jajku i w tartej bułce wymieszanej z papryką.

33 łyżki oleju rozgrzej na patelni, smaż rybę z obu stron do zrumienienia.

4Przełóż kawałki ryby do rondla, połóż na wierzchu masło, wstaw do gorącego piekarnika na 15 minut.

Porcja dla:

6 osób