15 min.
90 min.
285 min.
Świetna galaretka na przystawkę, nie za tłusta, lekka. Ja ją podaję z chrzanem lub z musztardą i świeżym chlebem.
Składniki:
- 1 cały kurczak
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
Przygotowanie:
1Kurczaka umyć, odkroić nadmiar tłuszczu. Włożyć do dużego garnka, dodać wody. Cebulę przekroić na pół i dodać do garnka. Marchew też przekroić na pół i dodać do garnka. Posolić, dodać pieprz i ziele. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć pianę, przykryć i gotować przez ok. 1,5 godziny.
2Wyjąć kurczaka. Bulion przecedzić i wlać z powrotem do garnka. Bulion powinien być dość słony, bo podczas stygnięcia straci nieco tego słonego smaku.
3Obrać kurczaka z mięsa i drobno je posiekać. Posiekane mięso włożyć do małych miseczek.
4Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić aby spęczniała. Następnie dodać nieco ciepłego bulionu i wymieszać aby żelatyna się rozpuściła. Dodać to do garnka z bulionem i podgrzać, ale nie zagotować.
5Drobno posiekać czosnek i natkę. Marchewkę z bulionu pokroić w plasterki lub w kostkę. Posypać kurczaka w miseczkach czosnkiem i pietruszką, dodać marchewkę i zalać wszystko gorącym bulionem.
6Wstawić do lodówki aby stężała.
Porcja dla:
8 osób