Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
285 min.

Świetna galaretka na przystawkę, nie za tłusta, lekka. Ja ją podaję z chrzanem lub z musztardą i świeżym chlebem.

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu

Przygotowanie:

1Kurczaka umyć, odkroić nadmiar tłuszczu. Włożyć do dużego garnka, dodać wody. Cebulę przekroić na pół i dodać do garnka. Marchew też przekroić na pół i dodać do garnka. Posolić, dodać pieprz i ziele. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć pianę, przykryć i gotować przez ok. 1,5 godziny.

2Wyjąć kurczaka. Bulion przecedzić i wlać z powrotem do garnka. Bulion powinien być dość słony, bo podczas stygnięcia straci nieco tego słonego smaku.

3Obrać kurczaka z mięsa i drobno je posiekać. Posiekane mięso włożyć do małych miseczek.

4Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić aby spęczniała. Następnie dodać nieco ciepłego bulionu i wymieszać aby żelatyna się rozpuściła. Dodać to do garnka z bulionem i podgrzać, ale nie zagotować.

5Drobno posiekać czosnek i natkę. Marchewkę z bulionu pokroić w plasterki lub w kostkę. Posypać kurczaka w miseczkach czosnkiem i pietruszką, dodać marchewkę i zalać wszystko gorącym bulionem.

6Wstawić do lodówki aby stężała.

Porcja dla:

8 osób