Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Dodatek do mięs i ryb – konfitura z czerwonej cebuli i żurawiny, z dodatkiem papryki, czosnku, tymianku, rozmarynu i kminku. Doskonale pasuje do mięs i ryb.

Składniki:

  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 g octu balsamicznego, ocet winny lub białe wytrawne wino do namoczenia żurawiny
  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub olej dobrej jakości

Przygotowanie:

1Suszoną żurawinę należy namoczyć w occie winnym (lub w podanym zamienniku).

2Czerwoną cebulę pokroić w piórka. Na patelnię wlać oliwę, mocno podgrzać, wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć aż zmięknie.

3Dodać cukier, przyprawy i żurawinę, dusić na małym ogniu podlewając zaprawą z żurawiny.

4Gdy całość nabierze konsystencji konfitury, ale piórka cebuli będą jeszcze wcałości nakładać gorące do słoiczków zakręcić odwrócić do góry dnem.

5Podawać do serów mięs i ryb.

Porcja dla:

4 osób