Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
12 min.
Całkowity czas:
32 min.

Pyszne burgery przywołujące śródziemnomorskie smaki. Podawać w chlebkach pitta, z krążkami czerwonej cebuli, plasterkami ogórków i jogurtem greckim.

Składniki:

  • 500 g chudej mielonej jagnięciny
  • 30 g bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 1 łyżka posiekanego oregano
  • 60 g sera feta, pokruszonego
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1Mięso wymieszać z bułką tartą, czosnkiem i oregano. Dodać ser, doprawić solą i pieprzem, wymieszać na gładką masę.

2Z masy uformować owalne burgery o szerokości 8 cm i długości około 12 cm. Posmarować oliwą z oliwek i piec na grillu węglowym przez 10–12 minut, aż się przyrumienią.

Porcja dla:

4 osób