Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
12 min.
12 min.
Całkowity czas:
32 min.
32 min.
Pyszne burgery przywołujące śródziemnomorskie smaki. Podawać w chlebkach pitta, z krążkami czerwonej cebuli, plasterkami ogórków i jogurtem greckim.
Składniki:
- 500 g chudej mielonej jagnięciny
- 30 g bułki tartej
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 1 łyżka posiekanego oregano
- 60 g sera feta, pokruszonego
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1Mięso wymieszać z bułką tartą, czosnkiem i oregano. Dodać ser, doprawić solą i pieprzem, wymieszać na gładką masę.
2Z masy uformować owalne burgery o szerokości 8 cm i długości około 12 cm. Posmarować oliwą z oliwek i piec na grillu węglowym przez 10–12 minut, aż się przyrumienią.
Porcja dla:
4 osób