30 min.
120 min.
510 min.
Jedna z moich ulubionych konfitur – pysznie słodka z lekko waniliowym posmakiem. Doskonała do tostów i naleśników!
Składniki:
- 2 kg dojrzałych gruszek
- 1 łyżka octu
- sok z 1 cytryny
- 1,5 kg cukru
- 1 laska wanilii
Przygotowanie:
1Gruszki umyć, obrać i wydrążyć gniazda nasienne. W miarę obierania gruszki wrzucać do roztworu wody z octem. Na koniec odsączyć.
2Zagotować 1 litr wody. Wrzucić gruszki na 7 minut do wrzątku, odsączyć.
3W rondlu przygotować syrop z cukru, soku z cytryny i 3/4 szklanki wody. Laskę wanilii przekroić na pół, dodać do syropu i zagotować.
4Gruszki wrzucić do wrzącego syropu, zagotować i odstawić do przestudzenia na kilka godzin.
5Ponownie zagotować i smażyć konfitury na małym ogniu przez 30-40 minut, często mieszając. Odstawić do ostudzenia, a następnie znów zagotować i smażyć przez 40 minut. Wyjąć wanilię.
6Gorącą konfiturę przekładać do wyparzonych słoików. Zakręcać i stawiać do góry dnem na czystej ściereczce. Kiedy całkowicie ostygną przenieść w chłodne miejsce.
Porcja dla:
8 osób