Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
510 min.

Jedna z moich ulubionych konfitur – pysznie słodka z lekko waniliowym posmakiem. Doskonała do tostów i naleśników!

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych gruszek
  • 1 łyżka octu
  • sok z 1 cytryny
  • 1,5 kg cukru
  • 1 laska wanilii

Przygotowanie:

1Gruszki umyć, obrać i wydrążyć gniazda nasienne. W miarę obierania gruszki wrzucać do roztworu wody z octem. Na koniec odsączyć.

2Zagotować 1 litr wody. Wrzucić gruszki na 7 minut do wrzątku, odsączyć.

3W rondlu przygotować syrop z cukru, soku z cytryny i 3/4 szklanki wody. Laskę wanilii przekroić na pół, dodać do syropu i zagotować.

4Gruszki wrzucić do wrzącego syropu, zagotować i odstawić do przestudzenia na kilka godzin.

5Ponownie zagotować i smażyć konfitury na małym ogniu przez 30-40 minut, często mieszając. Odstawić do ostudzenia, a następnie znów zagotować i smażyć przez 40 minut. Wyjąć wanilię.

6Gorącą konfiturę przekładać do wyparzonych słoików. Zakręcać i stawiać do góry dnem na czystej ściereczce. Kiedy całkowicie ostygną przenieść w chłodne miejsce.

Porcja dla:

8 osób