Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Bardzo prosty przepis na topinambur – upieczony w oliwie, z dodatkiem aromatycznego tymianku i czosnku.
Składniki:
- 450 g topinamburu
- 180 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki suszonego tymianku
- 1 łyżka zgniecionego czosnku
- sól morska do smaku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4).
2Bulwy topinambura umyć i oskrobać, wyciąć ostrzem noża oczka. Pokroić na 3-cm kawałki.
3W dużej misce wymieszać oliwę z tymiankiem, czosnkiem i solą. Dodać topinambur i wymieszać aby się równomiernie pokrył przyprawami.
4Ułożyć kawałki topinambura w jednej warstwie na blaszce do pieczenia.
5Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 35-45 minut, aż będzie miękki.
Porcja dla:
4 osób