Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
45 min.

Bardzo prosty przepis na topinambur – upieczony w oliwie, z dodatkiem aromatycznego tymianku i czosnku.

Składniki:

  • 450 g topinamburu
  • 180 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 1 łyżka zgniecionego czosnku
  • sól morska do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4).

2Bulwy topinambura umyć i oskrobać, wyciąć ostrzem noża oczka. Pokroić na 3-cm kawałki.

3W dużej misce wymieszać oliwę z tymiankiem, czosnkiem i solą. Dodać topinambur i wymieszać aby się równomiernie pokrył przyprawami.

4Ułożyć kawałki topinambura w jednej warstwie na blaszce do pieczenia.

5Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 35-45 minut, aż będzie miękki.

Porcja dla:

4 osób