20 min.
20 min.
40 min.
Lubię przyrządzać te kotlety, czasem podaję je na gorąco z ziemniakami i sosem pomidorowym a czasem na zimno do chleba.
Składniki:
- 1 czerstwa bułka
- 1/2 szklanki mleka
- 500 g łopatki wieprzowej bez kości
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
Przygotowanie:
1Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mięso pokroić w kostkę i przemielić razem z bułką.
2Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju, można również przemielić z mięsem, ale ja drobno siekam i wtedy już tylko mieszam z masą.
3Do masy dodać jajko, sól i pieprz i posiekaną natkę. Wyrobić na jednolitą masę, można ręką.
4Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej.
5Na patelni rozgrzać olej, układać kotlety, lekko spłaszczyć i smażyć z obu stron na rumiano. Następnie ułożyć na kotletach wiórki masła, skropić wodą, przykryć patelnię i na bardzo małym ogniu trzymać przez 10 minut. Wtedy wiadomo, że kotlety nie będą w środku surowe.
Porcja dla:
6 osób