Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Lubię przyrządzać te kotlety, czasem podaję je na gorąco z ziemniakami i sosem pomidorowym a czasem na zimno do chleba.

Składniki:

  • 1 czerstwa bułka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 500 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko

Przygotowanie:

1Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mięso pokroić w kostkę i przemielić razem z bułką.

2Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju, można również przemielić z mięsem, ale ja drobno siekam i wtedy już tylko mieszam z masą.

3Do masy dodać jajko, sól i pieprz i posiekaną natkę. Wyrobić na jednolitą masę, można ręką.

4Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej.

5Na patelni rozgrzać olej, układać kotlety, lekko spłaszczyć i smażyć z obu stron na rumiano. Następnie ułożyć na kotletach wiórki masła, skropić wodą, przykryć patelnię i na bardzo małym ogniu trzymać przez 10 minut. Wtedy wiadomo, że kotlety nie będą w środku surowe.

Porcja dla:

6 osób