Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
15 min.

Te kotlety mielone są niesamowicie proste, ale naprawdę smaczne. To też świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia. Można je podawać do wszystkiego, można je też po usmażeniu zamrozić.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 800 g ziemniaków, ugotowanych i rozgniecionych
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

1Wymieszać mięso rękoma w dużej misce. Dodać rozgniecione ziemniaki i wymieszać, aby wszystko się dobrze połączyło. Doprawić solą i pieprzem.

2Umyć dobrze ręce.

3Mąkę wysypać na talerz, a żółtka wbić do płytkiej miseczki i roztrzepać.

4Obtoczyć dłonie w mące, a następnie nabierać po łyżce mieszaniny i formować kulkę. Kulki wkładać do mąki.

5Obtaczać w mące, a następnie w żółtkach. Smażyć na teflonowej patelni na 1 łyżce oleju na średnim ogniu przez 10 minut.

6Przygotować po około 2 kotlety na osobę. Podawać z zieloną sałatą.

Porcja dla:

6 osób