Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Te kotlety mielone są niesamowicie proste, ale naprawdę smaczne. To też świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia. Można je podawać do wszystkiego, można je też po usmażeniu zamrozić.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 800 g ziemniaków, ugotowanych i rozgniecionych
- 2 żółtka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
1Wymieszać mięso rękoma w dużej misce. Dodać rozgniecione ziemniaki i wymieszać, aby wszystko się dobrze połączyło. Doprawić solą i pieprzem.
2Umyć dobrze ręce.
3Mąkę wysypać na talerz, a żółtka wbić do płytkiej miseczki i roztrzepać.
4Obtoczyć dłonie w mące, a następnie nabierać po łyżce mieszaniny i formować kulkę. Kulki wkładać do mąki.
5Obtaczać w mące, a następnie w żółtkach. Smażyć na teflonowej patelni na 1 łyżce oleju na średnim ogniu przez 10 minut.
6Przygotować po około 2 kotlety na osobę. Podawać z zieloną sałatą.
Porcja dla:
6 osób