Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Nie ma nic lepszego od wspaniałych polskich kotletów schabowych. Najlepiej podawać z ziemniaczkami puree i mizerią.

Składniki:

  • 4 kawałki schabu bez kości
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia
  • czosnek granulowany
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Opłukać schab w letniej wodzie. Położyć na desce najlepiej ułożonej na ściereczce. Rozbić kotlety tak, aby podwoiły swoją powierzchnię. Posypać z obu stron solą, pieprzem i czosnkiem.

2Przygotować sobie 3 talerze, jeden z mąką, drugi z rozbełtanym jajkiem i trzeci z bułką tartą. Obtoczyć kotlety w mące, następnie w jajku i bułce.

3Smażyć na gorącym oleju po 2 minuty z każdej strony aż kotlety ładnie się przyrumienią. Przykryć pokrywką i dalej smażyć na mniejszym ogniu po 4-5 minut z każdej strony. Należy sprawdzić kotlety od czasu do czasu, żeby nie dopuścić do przypalenia.

Porcja dla:

4 osób