Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Nie ma nic lepszego od wspaniałych polskich kotletów schabowych. Najlepiej podawać z ziemniaczkami puree i mizerią.
Składniki:
- 4 kawałki schabu bez kości
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka bułki tartej
- olej do smażenia
- czosnek granulowany
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Opłukać schab w letniej wodzie. Położyć na desce najlepiej ułożonej na ściereczce. Rozbić kotlety tak, aby podwoiły swoją powierzchnię. Posypać z obu stron solą, pieprzem i czosnkiem.
2Przygotować sobie 3 talerze, jeden z mąką, drugi z rozbełtanym jajkiem i trzeci z bułką tartą. Obtoczyć kotlety w mące, następnie w jajku i bułce.
3Smażyć na gorącym oleju po 2 minuty z każdej strony aż kotlety ładnie się przyrumienią. Przykryć pokrywką i dalej smażyć na mniejszym ogniu po 4-5 minut z każdej strony. Należy sprawdzić kotlety od czasu do czasu, żeby nie dopuścić do przypalenia.
Porcja dla:
4 osób