Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Plasterki cukinii smażone w panierce z jajka i bułki tartej z parmezanem, a na końcu posypane mozzarellą. Można je jeść bez dodatków, ale smakują świetnie z sosem pomidorowym.
Składniki:
- 2 jajka
- 60 g bułki tartej wymieszanej z przyprawami (pietruszka, oregano, bazylia, tymianek)
- 40 g startego parmezanu
- 1 łyżeczka soli czosnkowej
- 1 cukinia
- 5 łyżek oleju
- 120 g startej mozzarelli
- 250 g sosu pomidorowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1W jednej misce roztrzepać jajka, a w drugiej wymieszać bułkę tartą z przyprawami, parmezanem i solą czosnkową.
2Cukinię pokroić w cienkie (5 mm) plasterki za pomocą noża lub na mandolinie.
3Porządnie rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu.
4Plastry cukinii zamaczać najpierw w jajku, a następnie w panierce. Układać jedną warstwą na patelni i smażyć na rumiano (ok. 3 minuty).
5Odwrócić na drugą stronę i smażyć, aż będą miękkie. Posypać mozzarellą i smażyć jeszcze 1-2 minuty, aż ser się stopi.
6Podawać z ciepłym sosem pomidorowym.
Porcja dla:
4 osób