Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Plasterki cukinii smażone w panierce z jajka i bułki tartej z parmezanem, a na końcu posypane mozzarellą. Można je jeść bez dodatków, ale smakują świetnie z sosem pomidorowym.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 60 g bułki tartej wymieszanej z przyprawami (pietruszka, oregano, bazylia, tymianek)
  • 40 g startego parmezanu
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej
  • 1 cukinia
  • 5 łyżek oleju
  • 120 g startej mozzarelli
  • 250 g sosu pomidorowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1W jednej misce roztrzepać jajka, a w drugiej wymieszać bułkę tartą z przyprawami, parmezanem i solą czosnkową.

2Cukinię pokroić w cienkie (5 mm) plasterki za pomocą noża lub na mandolinie.

3Porządnie rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu.

4Plastry cukinii zamaczać najpierw w jajku, a następnie w panierce. Układać jedną warstwą na patelni i smażyć na rumiano (ok. 3 minuty).

5Odwrócić na drugą stronę i smażyć, aż będą miękkie. Posypać mozzarellą i smażyć jeszcze 1-2 minuty, aż ser się stopi.

6Podawać z ciepłym sosem pomidorowym.

Porcja dla:

4 osób