15 min.
15 min.
Bardzo prosta, tania, ale efektowna przystawka lub propozycja na lunch albo kolację – ziemniaki zapiekane z jajkami.
Składniki:
- 8 dużych okrągłych ziemniaków sałatkowych
- 50 g miękkiego masła plus nieco do posmarowania formy
- sól, pieprz
- 8 jajek
- rzeżucha i listki świeżej bazylii
Przygotowanie:
1Umyć ziemniaki i gotować je we wrzątku około 25 minut. Odlać wodę i krótko odparować. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne.
2Odciąć górną część każdego ziemniaka i ostrożnie go wydrążyć, najlepiej łyżeczką do wykrawania kulek, starając się, by ścianki pozostały nienaruszone. Wykrojony miąższ zużyć do innych celów, na przykład do zupy. Wydrążone ziemniaki posmarować masłem wewnątrz oraz z zewnątrz, używając pędzla kuchennego i obficie przyprawić solą i pieprzem.
3Delikatnie rozbijać jajka i wlewać każde do kolejnego ziemniaka. Ułożyć ziemniaki w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do gorącego piekarnika i piec około 5 minut, aż jajka całkowicie się zetną. Wyjąć i posypać rzeżuchą i listkami bazylii. Natychmiast podawać.
Porcja dla:
4 osób