Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

To słodkie risotto owocowe jest doskonałym pomysłem dla osób, którym znudził się tradycyjny ryż z jabłkami. Świeże maliny nadają temu deserowi oryginalną bladoróżową barwę i słodycz, a przypieczone płatki migdałowe sprawiają, że jest lekko chrupiący.

Składniki:

  • 1 litr chudego mleka
  • 1 laska wanilii, rozcięta na pół
  • 140 g ryżu na risotto
  • 1 pasek okrojonej skórki z cytryny
  • 3 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie:

1Wlać mleko do rondla o grubym dnie i wrzucić laskę wanilii. Wsypać ryż, cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, żeby mleko lekko bulgotało.

2Dodać skórkę z cytryny i cukier. Gotować, często mieszając, przez 15-18 minut, aż ryż stanie się miękki, a sos będzie gęsty i kremowy.

3Migdały prażyć przez 4-5 minut, aż się lekko przyrumienią.

4Kiedy risotto ugotuje się, wyjąć wanilię i skórkę cytrynową. Dodać połowę malin i wymieszać. Zdjąć z ognia i mieszać nadal przez 1-2 minuty, aż owoce puszczą sok i zabarwią risotto na różowo.

5Przełożyć risotto do 6 podgrzanych miseczek i polać każdą porcję 1 łyżką śmietanki. Posypać migdałami i ułożyć na wierzchu resztę malin. Przybrać laskami wanilii (według uznania) i podawać od razu, ponieważ stygnąc, risotto gęstnieje.

Porcja dla:

6 osób