15 min.
15 min.
30 min.
To słodkie risotto owocowe jest doskonałym pomysłem dla osób, którym znudził się tradycyjny ryż z jabłkami. Świeże maliny nadają temu deserowi oryginalną bladoróżową barwę i słodycz, a przypieczone płatki migdałowe sprawiają, że jest lekko chrupiący.
Składniki:
- 1 litr chudego mleka
- 1 laska wanilii, rozcięta na pół
- 140 g ryżu na risotto
- 1 pasek okrojonej skórki z cytryny
- 3 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
1Wlać mleko do rondla o grubym dnie i wrzucić laskę wanilii. Wsypać ryż, cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, żeby mleko lekko bulgotało.
2Dodać skórkę z cytryny i cukier. Gotować, często mieszając, przez 15-18 minut, aż ryż stanie się miękki, a sos będzie gęsty i kremowy.
3Migdały prażyć przez 4-5 minut, aż się lekko przyrumienią.
4Kiedy risotto ugotuje się, wyjąć wanilię i skórkę cytrynową. Dodać połowę malin i wymieszać. Zdjąć z ognia i mieszać nadal przez 1-2 minuty, aż owoce puszczą sok i zabarwią risotto na różowo.
5Przełożyć risotto do 6 podgrzanych miseczek i polać każdą porcję 1 łyżką śmietanki. Posypać migdałami i ułożyć na wierzchu resztę malin. Przybrać laskami wanilii (według uznania) i podawać od razu, ponieważ stygnąc, risotto gęstnieje.
Porcja dla:
6 osób