Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
50 min.

To prosty i szybki przepis na smaczne danie obiadowe. Można też je podać gościom. Zwykle podaję je z makaronem spaghetti, ale makaron może być dowolny. Dobrze też smakuje z ryżem.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 cienkie plastry schabu
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 ml białego wina
  • 150 ml creme fraiche
  • 2 łyżki musztardy

Przygotowanie:

1W patelni rozgrzać oliwę i smażyć schab na średnim ogniu przez około 8-10 minut na każdą stronę, aż nie będzie już w środku różowy. Oprószyć kotlety solą i pieprzem do smaku. Zdjąć je z patelni i odstawić.

2Do patelni wlać wino i doprowadzić do wrzenia, zdrapując przypalone resztki z dna. Gotować, aż wino się po połowę zredukuje.

3Dodać creme fraiche i musztardę, dobrze wymieszać, a następnie włożyć z powrotem na patelnię kotlety. Doprawić sos do smaku. Gotować kotlety w sosie przez 5 minut na małym ogniu, nie pozwalając by sos się zagotował!

4Podawać.

Porcja dla:

4 osób