Czas przygotowania:
25 min.
25 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
To prosty i szybki przepis na smaczne danie obiadowe. Można też je podać gościom. Zwykle podaję je z makaronem spaghetti, ale makaron może być dowolny. Dobrze też smakuje z ryżem.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 cienkie plastry schabu
- sól i pieprz do smaku
- 200 ml białego wina
- 150 ml creme fraiche
- 2 łyżki musztardy
Przygotowanie:
1W patelni rozgrzać oliwę i smażyć schab na średnim ogniu przez około 8-10 minut na każdą stronę, aż nie będzie już w środku różowy. Oprószyć kotlety solą i pieprzem do smaku. Zdjąć je z patelni i odstawić.
2Do patelni wlać wino i doprowadzić do wrzenia, zdrapując przypalone resztki z dna. Gotować, aż wino się po połowę zredukuje.
3Dodać creme fraiche i musztardę, dobrze wymieszać, a następnie włożyć z powrotem na patelnię kotlety. Doprawić sos do smaku. Gotować kotlety w sosie przez 5 minut na małym ogniu, nie pozwalając by sos się zagotował!
4Podawać.
Porcja dla:
4 osób