Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
390 min.
Całkowity czas:
400 min.

Piersi z kurczaka duszone w wolnowarze w pysznym sosie barbecue, a na końcu rozdrobnione na małe kawałki i podane z ryżem, albo w bułce. Bardzo soczyste!

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 250 ml keczupu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 125 ml syropu klonowego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
  • ostry sos (do smaku)

Przygotowanie:

1Na dnie wolnowaru ułożyć piersi z kurczaka.

2W misce wymieszać wszystkie składniki na sos i polać nim kurczaka. Ustawić wolnowar na opcję „niska temperatura” i gotować przez 6 godzin.

3Po tym czasie rozdrobnić kurczaka za pomocą dwóch widelców na mniejsze kawałki i gotować jeszcze przez 30 minut.

4Podawać z ryżem lub nakładać (razem z sosem) do bułek przekrojonych na pół.

Porcja dla:

6 osób