Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
390 min.
390 min.
Całkowity czas:
400 min.
400 min.
Piersi z kurczaka duszone w wolnowarze w pysznym sosie barbecue, a na końcu rozdrobnione na małe kawałki i podane z ryżem, albo w bułce. Bardzo soczyste!
Składniki:
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 250 ml keczupu
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 125 ml syropu klonowego
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
- ostry sos (do smaku)
Przygotowanie:
1Na dnie wolnowaru ułożyć piersi z kurczaka.
2W misce wymieszać wszystkie składniki na sos i polać nim kurczaka. Ustawić wolnowar na opcję „niska temperatura” i gotować przez 6 godzin.
3Po tym czasie rozdrobnić kurczaka za pomocą dwóch widelców na mniejsze kawałki i gotować jeszcze przez 30 minut.
4Podawać z ryżem lub nakładać (razem z sosem) do bułek przekrojonych na pół.
Porcja dla:
6 osób