Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Patison jest dość niedocenianym warzywem w polskiej kuchni, a nie tylko ładnie wygląda, ale też smakuje znakomicie.

Składniki:

  • 1 duży patison
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • bułka tarta na panierkę
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Patisona wymyć, osuszyć i pokroić na 1-1,5 cm plastry. Usunąć nasiona.

2Plastry patisona posypać koperkiem, solą i pieprzem.

3Każdy plaster z obu stron obtoczyć mąką, następnie zanurzyć w roztrzepanym jajku, a na końcu panierować w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju, aż do zarumienienia.

Porcja dla:

4 osób