Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Patison jest dość niedocenianym warzywem w polskiej kuchni, a nie tylko ładnie wygląda, ale też smakuje znakomicie.
Składniki:
- 1 duży patison
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki mąki
- 1 jajko
- bułka tarta na panierkę
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Patisona wymyć, osuszyć i pokroić na 1-1,5 cm plastry. Usunąć nasiona.
2Plastry patisona posypać koperkiem, solą i pieprzem.
3Każdy plaster z obu stron obtoczyć mąką, następnie zanurzyć w roztrzepanym jajku, a na końcu panierować w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju, aż do zarumienienia.
Porcja dla:
4 osób