Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
180 min.
180 min.
Pyszny, zdrowy i domowy chleb, który całkiem szybko można sobie upiec. Zachęcam spróbować, bo naprawdę warto!
Składniki:
- 80 g drożdży
- 3/4 litra letniej maślanki
- 1 łyżka cukru
- 500 g mąki orkiszowej
- 200 g mąki pszennej
- 100 g otrębów żytnich
- 1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1Drożdże pokruszyć i zalać 1/2 szklanki maślanki. Dodać cukier, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
2Mąkę orkiszową wymieszać z pszenną i otrębami. Dodać drożdże, sól i pozostałą maślankę. Wymieszać i zarabiać ciasto przez 5 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3Ciasto jeszcze raz zagnieść i odstawić na 15 minut.
4Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
5Ciasto przełożyć do foremki. Piec przez godzinę.
Porcja dla:
8 osób