Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
180 min.

Pyszny, zdrowy i domowy chleb, który całkiem szybko można sobie upiec. Zachęcam spróbować, bo naprawdę warto!

Składniki:

  • 80 g drożdży
  • 3/4 litra letniej maślanki
  • 1 łyżka cukru
  • 500 g mąki orkiszowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g otrębów żytnich
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1Drożdże pokruszyć i zalać 1/2 szklanki maślanki. Dodać cukier, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

2Mąkę orkiszową wymieszać z pszenną i otrębami. Dodać drożdże, sól i pozostałą maślankę. Wymieszać i zarabiać ciasto przez 5 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3Ciasto jeszcze raz zagnieść i odstawić na 15 minut.

4Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

5Ciasto przełożyć do foremki. Piec przez godzinę.

Porcja dla:

8 osób