Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
135 min.
135 min.
Zwykłe drożdżowe bułeczki, łatwe do zrobienia. Z takiego samego ciasta można też zrobić drożdżówki z cynamonem.
Składniki:
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 5 łyżeczek suchych drożdży
- 5 szklanek mąki pszennej
- 1/2 szklanki stopionej margaryny
Przygotowanie:
1W garnku na średnim ogniu podgrzać mleko z wodą, cukrem i solą. Zdjąć z ognia i wymieszać z jajami i drożdżami.
2Odmierzyć mąkę do dużej miski. Zrobić w mące wgłębienie i wlać do niego mleko z drożdżami. Nie mieszać. Przykryć pokrywką i odstawić na 20 do 30 minut.
3Wlać do mąki stopioną margarynę i dobrze wymieszać. Dodać więcej mąki, jeśli ciasto jest zbyt lepkie. Lekko pougniatać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 20 do 30 minut.
4Uformować z ciasta bułki i ułożyć je na blasze do pieczenia. Zostawić na 20 do 30 minut, aby ciasto ponownie wyrosło.
5Piec w piekarniku nagrzanym do 205°C przez 15 minut, aż będą złotobrązowe.
Porcja dla:
16 osób