Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
135 min.

Zwykłe drożdżowe bułeczki, łatwe do zrobienia. Z takiego samego ciasta można też zrobić drożdżówki z cynamonem.

Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 5 łyżeczek suchych drożdży
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 1/2 szklanki stopionej margaryny

Przygotowanie:

1W garnku na średnim ogniu podgrzać mleko z wodą, cukrem i solą. Zdjąć z ognia i wymieszać z jajami i drożdżami.

2Odmierzyć mąkę do dużej miski. Zrobić w mące wgłębienie i wlać do niego mleko z drożdżami. Nie mieszać. Przykryć pokrywką i odstawić na 20 do 30 minut.

3Wlać do mąki stopioną margarynę i dobrze wymieszać. Dodać więcej mąki, jeśli ciasto jest zbyt lepkie. Lekko pougniatać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 20 do 30 minut.

4Uformować z ciasta bułki i ułożyć je na blasze do pieczenia. Zostawić na 20 do 30 minut, aby ciasto ponownie wyrosło.

5Piec w piekarniku nagrzanym do 205°C przez 15 minut, aż będą złotobrązowe.

Porcja dla:

16 osób