Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Tak samo, jak ryby po grecku nie je się w Grecji, tak ryby po japońsku nie je się w Japonii. I nawet trochę przypomina rybę po grecku 🙂
Składniki:
- 4 szklanki wody
- 12 łyżek octu 10%
- 2/3 szklanki oleju
- 6 łyżek ostrego ketchupu
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka soli
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 4 cebule pokrojone w kostkę
- 6 ogórków konserwowych pokrojonych w paski
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
- 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
Przygotowanie:
1W garnku wymieszać wodę z octem, olejem, ketchupem, koncentratem pomidorowym, cukrem i solą i gotować przez 7-8 minut. Zdjąć z ognia.
2Do ugotowanej zalewy dodać liście laurowe, ziele angielskie, cebulę, ogórki i paprykę. Dobrze wymieszać całość. Odstawić.
3Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki i posypać vegetą. Opanierować w jajku i w bułce tartej, a następnie usmażyć na rumiano.
4W dużym naczyniu lub w salaterce układać na przemian warstwy sosu i ryby. Odstawić na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się wymieszały.
Porcja dla:
6 osób