Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
55 min.

Tak samo, jak ryby po grecku nie je się w Grecji, tak ryby po japońsku nie je się w Japonii. I nawet trochę przypomina rybę po grecku 🙂

Składniki:

  • 4 szklanki wody
  • 12 łyżek octu 10%
  • 2/3 szklanki oleju
  • 6 łyżek ostrego ketchupu
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 cebule pokrojone w kostkę
  • 6 ogórków konserwowych pokrojonych w paski
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 żółta papryka pokrojona w kostkę

Przygotowanie:

1W garnku wymieszać wodę z octem, olejem, ketchupem, koncentratem pomidorowym, cukrem i solą i gotować przez 7-8 minut. Zdjąć z ognia.

2Do ugotowanej zalewy dodać liście laurowe, ziele angielskie, cebulę, ogórki i paprykę. Dobrze wymieszać całość. Odstawić.

3Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki i posypać vegetą. Opanierować w jajku i w bułce tartej, a następnie usmażyć na rumiano.

4W dużym naczyniu lub w salaterce układać na przemian warstwy sosu i ryby. Odstawić na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się wymieszały.

Porcja dla:

6 osób