10 min.
20 min.
30 min.
Mój mąż powtarza, że krab to największy delikates! Sporo wysiłku potrzeba aby dobrać się do tego delikatnego mięsa. Najlepiej zaopatrzyć się w specjalne szczypce do rozłupywania kraba.
Składniki:
- 2-3 żywe kraby
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki octu winnego
Przygotowanie:
1Duży garnek napełnić w 1/3 wodą, dodać sól i ocet, i zagotować.
2Za pomocą szczypców chwycić kraba od tyłu, tak aby odnóża były po bokach. Uwaga na ręce bo może boleśnie uszczypnąć!
3Przełożyć do gotującej się wody, przykryć pokrywką i gotować około 15 minut (czas zależy od wielkości kraba – zazwyczaj na ważącego 1/2 kg kraba potrzeba 10 minut, aby się ugotował).
4Ugotowanego kraba przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą, aby go przestudzić.
5Następnie chwytając kraba obiema rękami, oderwać pancerz (potrzeba przy tym trochę siły). Oczyścić kraba ze skrzeli i wnętrzności, przepłukać pod bieżącą wodą i układać na półmisku wyłożonym lodem.
6W rondelku rozpuścić masło, dodać pozostałe składniki i wymieszać, aby powstał jednolity sos.
7Odnóża kraba rozłupywać specjalnymi cążkami (można użyć zwykłych obcążek budowlanych po wcześniejszym wyparzeniu), wydłubywać mięso, maczać w sosie i delektować się!
Porcja dla:
6 osób