Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Mój mąż powtarza, że krab to największy delikates! Sporo wysiłku potrzeba aby dobrać się do tego delikatnego mięsa. Najlepiej zaopatrzyć się w specjalne szczypce do rozłupywania kraba.

Składniki:

  • 2-3 żywe kraby
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki octu winnego

Przygotowanie:

1Duży garnek napełnić w 1/3 wodą, dodać sól i ocet, i zagotować.

2Za pomocą szczypców chwycić kraba od tyłu, tak aby odnóża były po bokach. Uwaga na ręce bo może boleśnie uszczypnąć!

3Przełożyć do gotującej się wody, przykryć pokrywką i gotować około 15 minut (czas zależy od wielkości kraba – zazwyczaj na ważącego 1/2 kg kraba potrzeba 10 minut, aby się ugotował).

4Ugotowanego kraba przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą, aby go przestudzić.

5Następnie chwytając kraba obiema rękami, oderwać pancerz (potrzeba przy tym trochę siły). Oczyścić kraba ze skrzeli i wnętrzności, przepłukać pod bieżącą wodą i układać na półmisku wyłożonym lodem.

6W rondelku rozpuścić masło, dodać pozostałe składniki i wymieszać, aby powstał jednolity sos.

7Odnóża kraba rozłupywać specjalnymi cążkami (można użyć zwykłych obcążek budowlanych po wcześniejszym wyparzeniu), wydłubywać mięso, maczać w sosie i delektować się!

Porcja dla:

6 osób