Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
470 min.

Smaczny przepis na aromatyczny czosnkowo-imbirowy boczek nadziewany mielonym mięsem, ze słodką nutą miodu i piwa.

Składniki:

  • 1,5 kg surowego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • imbir
  • majeranek
  • mielony kminek
  • sól i pieprz do smaku
  • 400 g mielonego mięsa
  • 1 jajko

Przygotowanie:

1Boczek opłukać i osuszyć. Czosnek rozetrzeć ze szczyptą imbiru, majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

3Do mięsa mielonego dodać jajko, wymieszać.

4Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać do mięsa.

5Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i dodać do masy mięsnej. Dodać natkę pietruszki, sól i pieprz i wymieszać na jednolitą masę.

6Boczek naciąć przez środek tak, aby powstała kieszeń, w którą teraz trzeba nałożyć farsz.

7Boczek posmarować miodem, ułożyć w brytfance i podlać piwem.

8Piec przez około 1,5 godziny, od czasu do czasu podlewając sosem z pieczenia.

Porcja dla:

10 osób