Czas przygotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Fantastycznie wyglądają i pysznie smakują – biedronki z pomidorów, oliwek i szczypiorku ułożone na krakersach. Można je również przygotować na plasterkach ogórków.
Składniki:
- 30 krakersów lub plasterków ogórków
- 150 g serka śmietankowego ze szczypiorkiem
- 15 pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
- 30 małych czarnych oliwek
- 1 pęczek szczypiorku, pokrojonego na kawałki długości 2-3 cm
- czarny barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1Krakersy rozłożyć na płaskiej powierzchni i posmarować serkiem. Na każdy położyć połówkę pomidora, przekrojonego jeszcze raz na pół i lekko rozpłaszczyć tak, aby był rozchylony z tyłu i przypominał skrzydła biedronki.
2Na krakersach ułożyć oliwkę jako głowę. W dziurkę w oliwce włożyć 2 źdźbła szczypiorku jako antenki.
3W miseczce wymieszać trochę serka z barwnikiem, aby uzyskać czarny kolor. Nałożyć do woreczka, odciąć jeden róg i wyciskać masę na pomidory, tworząc kropki jak u biedronki. Można też zrobić białe kropki, nie mieszając serka z barwnikiem.
Porcja dla:
30 osób