Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
150 min.

Gotuję już wiele lat i zauważyłam, że najlepsza lasagne to ta, którą się długo przygotowuje! Sos mięsny gotuje się na małym ogniu dość długo, aby wydobyć pełen smak, ale efekt końcowy jest tego wart. Można do niego użyć mieszanego mięsa wołowo-wieprzowego. Tą lasagne można obczęstować 12 osób, więc jest doskonała na przyjęcie, albo na serię obiadów w ciągu tygodnia. Zobaczcie też nasz przepis video!

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 małe łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 2 duże ząbki czosnku, posiekane
  • 1 kg chudej mielonej wołowiny
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 g passaty (lub przecieru pomidorowego)
  • 250 ml czerwonego wina
  • 4-6 listków świeżej bazylii, posiekanych
  • sól i pieprz do smaku
  • 60 g masła
  • 60 g mąki pszennej
  • 600 ml mleka
  • 1 liść laurowy
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

1W dużym rondlu na średnim ogniu rozgrzać oliwę.

2Dodać cebulę, marchew, selera i czosnek. Smażyć przez około 8-10 minut, aż warzywa zmiękną. Przełożyć do miski i odstawić.

3W tym samym rondlu zesmażyć mięso aż będzie rumiane. Dodać podsmażone warzywa, koncentrat pomidorowy, passatę, czerwone wino i posiekaną bazylię.

4Gotować sos na bardzo małym ogniu, bez przykrycia, przez 1,5 do 2 godzin, aż zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

5Przygotować beszamel: Na małym ogniu, w rondelku stopić masło. Dodać mąkę, a następnie pomału dodawać mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Doprawić solą i pieprzem. Dodać liść laurowy. Odstawić.

6Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

7Ułożyć warstwy lasagne: nałożyć sos mięsny cienką warstwą na dno dużego naczynia żaroodpornego. Nałożyć łyżką warstwę beszamelu, a następnie ułożyć warstwę mozarelli, a następnie makaron lasagne. Powtórzyć warstwę sosu mięsnego, beszamelu, mozarelli i znów płatów makaronu. Posypać po wierzchu startym parmezanem i pozostałą mozzarellą (jeśli jakaś została).

8Piec przez 30-40 minut, aż z wierzchu się przyrumieni, a w środku będzie bulgotać.

Porcja dla:

12 osób