Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Ta warzywna zapiekanka jest przepyszna. Koper włoski, cebula, jajka, śmietana i musztarda – są lekko podgotowane, utłuczone i zapieczone. Można ją też upiec w kokilkach.
Składniki:
- 2 bulwy kopru włoskiego, posiekane
- 1 cebula, posiekana
- 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
- 3 jajka
- 250 ml śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 C.
2Koper włoski i cebulę włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować przez 5 minut. Porządnie odcedzić i wycisnąć nadmiar wody.
3Wymieszać koper włoski z cebulą, musztardą, jajkami i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Utłuc na jednolite, gładkie puree.
4Przełożyć puree do wysmarowanej masłem płytkiej foremki lub do kokilek i piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut. (Porcje w kokilkach mogą być gotowe wcześniej!)
Porcja dla:
4 osób