Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
55 min.

Ta warzywna zapiekanka jest przepyszna. Koper włoski, cebula, jajka, śmietana i musztarda – są lekko podgotowane, utłuczone i zapieczone. Można ją też upiec w kokilkach.

Składniki:

  • 2 bulwy kopru włoskiego, posiekane
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
  • 3 jajka
  • 250 ml śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 C.

2Koper włoski i cebulę włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować przez 5 minut. Porządnie odcedzić i wycisnąć nadmiar wody.

3Wymieszać koper włoski z cebulą, musztardą, jajkami i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Utłuc na jednolite, gładkie puree.

4Przełożyć puree do wysmarowanej masłem płytkiej foremki lub do kokilek i piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut. (Porcje w kokilkach mogą być gotowe wcześniej!)

Porcja dla:

4 osób