Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
03 min.
03 min.
Całkowity czas:
18 min.
18 min.
Niezwykle prosty – a z twardej pigwy powstaje pyszny dżem. Ten przepis mam od mamy, choć wykorzystywała go tez moja babcia, gdy chciała przygotować super słodki, soczysty dżem.
Składniki:
- 2,25 kg pigwy
- 330 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 3 litry zimnej wody
- 3 duże pomarańcze, wyciśnięte
- 450 g cukru żelującego 3:1
Przygotowanie:
1Do dużej miski w wodą dodać sok cytrynowy.
2Owoce pigwy umyć i obrać. Pokroić na kawałki i natychmiast przekładać do miski z wodą. W ten sposób owoce się nie przebarwią.
3Wycisnąć z pigwy sok w sokowniku, stosując się do instrukcji podanych przez producenta urządzenia. Wymieszać sok z pigwy z sokiem pomarańczowym i z cukrem.
4Przelać wszystko do garnka o grubym dnie i zagotować na dużym ogniu. Gotować przez 3 minuty.
5Przelać dżem do gorących, wysterylizowanych słoików, zakręcić pokrywki i postawić do góry dnem, aż wytworzy się próżnia.
Porcja dla:
24 osób