Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
03 min.
Całkowity czas:
18 min.

Niezwykle prosty – a z twardej pigwy powstaje pyszny dżem. Ten przepis mam od mamy, choć wykorzystywała go tez moja babcia, gdy chciała przygotować super słodki, soczysty dżem.

Składniki:

  • 2,25 kg pigwy
  • 330 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 3 litry zimnej wody
  • 3 duże pomarańcze, wyciśnięte
  • 450 g cukru żelującego 3:1

Przygotowanie:

1Do dużej miski w wodą dodać sok cytrynowy.

2Owoce pigwy umyć i obrać. Pokroić na kawałki i natychmiast przekładać do miski z wodą. W ten sposób owoce się nie przebarwią.

3Wycisnąć z pigwy sok w sokowniku, stosując się do instrukcji podanych przez producenta urządzenia. Wymieszać sok z pigwy z sokiem pomarańczowym i z cukrem.

4Przelać wszystko do garnka o grubym dnie i zagotować na dużym ogniu. Gotować przez 3 minuty.

5Przelać dżem do gorących, wysterylizowanych słoików, zakręcić pokrywki i postawić do góry dnem, aż wytworzy się próżnia.

Porcja dla:

24 osób