20 min.
100 min.
240 min.
Pyszny przepis na soczysty schab – najlepiej piec w foliowym rękawie, a potem kroić po 15 minutach od wyjęcia z piekarnika, aby soki równomiernie się rozeszły. Dzięki temu pieczeń pozostanie soczysta.
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy
- 1 gałązka mięty
Przygotowanie:
1Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
22 ząbki czosnku rozetrzeć z solą. Dodać 3 łyżki oliwy, wymieszać. Zioła opłukać, oderwać listki, posiekać i wymieszać z oliwą. Powstałą marynatą natrzeć schab i wstawić do lodówki na 2 godziny.
3Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
4Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na dużym ogniu. Pozostały czosnek posiekać i obłożyć nim mięso.
5Schab umieścić w foliowym rękawie albo w naczyniu żaroodpornym.
6Piec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez 90 minut.
Porcja dla:
8 osób