Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
100 min.
Całkowity czas:
240 min.

Pyszny przepis na soczysty schab – najlepiej piec w foliowym rękawie, a potem kroić po 15 minutach od wyjęcia z piekarnika, aby soki równomiernie się rozeszły. Dzięki temu pieczeń pozostanie soczysta.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 gałązka mięty

Przygotowanie:

1Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

22 ząbki czosnku rozetrzeć z solą. Dodać 3 łyżki oliwy, wymieszać. Zioła opłukać, oderwać listki, posiekać i wymieszać z oliwą. Powstałą marynatą natrzeć schab i wstawić do lodówki na 2 godziny.

3Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

4Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na dużym ogniu. Pozostały czosnek posiekać i obłożyć nim mięso.

5Schab umieścić w foliowym rękawie albo w naczyniu żaroodpornym.

6Piec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez 90 minut.

Porcja dla:

8 osób