Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
20 min.

Wspaniałe danie – pilaw z kaszki bulgur z dodatkiem indyjskiego sera paneer. Zamiast sera paneer można użyć po prostu sera białego.

Składniki:

  • 300 g sera paneer
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 cebula

Przygotowanie:

1Ser pokroić w małą kostkę. Na patelni stopić 2 łyżki masła i go zrumienić. Jeśli używasz miękkiego sera, przed smażeniem należy go obtoczyć w mące. Przełożyć na talerz.

2Na patelnię dodać resztę masła, kumin, kolendrę, imbir i kurkumę – smażyć przez minutę.

3Cebulę posiekać, marchewkę zetrzeć i dodać do przypraw. Smażyć przez kilka minut.

4Dodać bulgur i rodzynki, smażyć przez 2 minuty, a następnie całość zalać wodą, przykryć i dusić przez 5 minut. Doprawić solą, chili, dodać nieobrany czosnek. Gotować przez 10 minut, aż bulgur wchłonie wodę.

5Na ostatnie 5 minut dodać ser i wymieszać.

Porcja dla:

4 osób