Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Wspaniałe danie – pilaw z kaszki bulgur z dodatkiem indyjskiego sera paneer. Zamiast sera paneer można użyć po prostu sera białego.
Składniki:
- 300 g sera paneer
- 4 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1 cebula
Przygotowanie:
1Ser pokroić w małą kostkę. Na patelni stopić 2 łyżki masła i go zrumienić. Jeśli używasz miękkiego sera, przed smażeniem należy go obtoczyć w mące. Przełożyć na talerz.
2Na patelnię dodać resztę masła, kumin, kolendrę, imbir i kurkumę – smażyć przez minutę.
3Cebulę posiekać, marchewkę zetrzeć i dodać do przypraw. Smażyć przez kilka minut.
4Dodać bulgur i rodzynki, smażyć przez 2 minuty, a następnie całość zalać wodą, przykryć i dusić przez 5 minut. Doprawić solą, chili, dodać nieobrany czosnek. Gotować przez 10 minut, aż bulgur wchłonie wodę.
5Na ostatnie 5 minut dodać ser i wymieszać.
Porcja dla:
4 osób