Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Ziemniaki lekko podsmażone z cebulką, a następnie duszone z pomidorami i śmietaną. Można podawać jako dodatek do obiadu albo jako samodzielny posiłek.
Składniki:
- 800 g ziemniaków sałatkowych
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka świeżego majeranku, drobno posiekanego
- 150 ml wywaru warzywnego
- 4 pomidory
- 150 g gęstej tłustej śmietany
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1Obrać, umyć i pokroić ziemniaki w małą kostkę. Obrać cebulę i drobno posiekać. Rozgrzać olej w garnku. Smażyć w nim ziemniaki i cebulę około 5 minut. Posypać majerankiem. Wlać wywar z warzyw i gotować pod przykryciem około 15 minut, aż ziemniaki lekko zmiękną.
2Sparzyć pomidory wrzątkiem, obrać ze skórki, wyjąć pestki, a miąższ pokroić w małą kostkę. Pomidory i śmietanę zmieszać z ziemniakami. Przyprawić solą oraz pieprzem. Podgrzewać razem jeszcze 5 minut.
Porcja dla:
4 osób