Czas przygotowania:
30 min.
Całkowity czas:
30 min.

Ziemniaki lekko podsmażone z cebulką, a następnie duszone z pomidorami i śmietaną. Można podawać jako dodatek do obiadu albo jako samodzielny posiłek.

Składniki:

  • 800 g ziemniaków sałatkowych
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka świeżego majeranku, drobno posiekanego
  • 150 ml wywaru warzywnego
  • 4 pomidory
  • 150 g gęstej tłustej śmietany
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1Obrać, umyć i pokroić ziemniaki w małą kostkę. Obrać cebulę i drobno posiekać. Rozgrzać olej w garnku. Smażyć w nim ziemniaki i cebulę około 5 minut. Posypać majerankiem. Wlać wywar z warzyw i gotować pod przykryciem około 15 minut, aż ziemniaki lekko zmiękną.

2Sparzyć pomidory wrzątkiem, obrać ze skórki, wyjąć pestki, a miąższ pokroić w małą kostkę. Pomidory i śmietanę zmieszać z ziemniakami. Przyprawić solą oraz pieprzem. Podgrzewać razem jeszcze 5 minut.

Porcja dla:

4 osób