20 min.
50 min.
70 min.
Świetny sposób na rozpoczęcie dnia, gdy ma się ochotę na coś innego niż zwykle. Uwaga: Jeśli nie masz maślanki możesz ją zastąpić mlekiem z 1 łyżką octu na szklankę.
Składniki:
- 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
- 200 g (1 szklanka) cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka maślanki
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175°C. Posmarować tłuszczem formę wielkości 12×22 cm.
2Do dużej miski odmierzyć mąkę, 1 szklankę cukru, proszek do pieczenia, sodę, 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, sól, maślankę, jaja i wanilię. Wyrobić ciasto mieszając przez 3 minuty. Wlać do przygotowanej foremki. Wyrównać wierzch.
3Rozetrzeć 2 łyżki białego cukru i 1 łyżeczkę cynamonu z masłem i skropić tym gładki wierzch ciasta. Spiralnym ruchem lekko przeciągnąć po nim nożem, by uzyskać efekt marmurkowy.
4Piec około 50 minut. Sprawdzić wykałaczką: jeżeli po nakłuciu ciasta wyjdzie sucha i czysta, ciasto jest gotowe. Wyjąć i ostudzić.
Porcja dla:
12 osób