Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
70 min.

Świetny sposób na rozpoczęcie dnia, gdy ma się ochotę na coś innego niż zwykle. Uwaga: Jeśli nie masz maślanki możesz ją zastąpić mlekiem z 1 łyżką octu na szklankę.

Składniki:

  • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka maślanki

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C. Posmarować tłuszczem formę wielkości 12×22 cm.

2Do dużej miski odmierzyć mąkę, 1 szklankę cukru, proszek do pieczenia, sodę, 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, sól, maślankę, jaja i wanilię. Wyrobić ciasto mieszając przez 3 minuty. Wlać do przygotowanej foremki. Wyrównać wierzch.

3Rozetrzeć 2 łyżki białego cukru i 1 łyżeczkę cynamonu z masłem i skropić tym gładki wierzch ciasta. Spiralnym ruchem lekko przeciągnąć po nim nożem, by uzyskać efekt marmurkowy.

4Piec około 50 minut. Sprawdzić wykałaczką: jeżeli po nakłuciu ciasta wyjdzie sucha i czysta, ciasto jest gotowe. Wyjąć i ostudzić.

Porcja dla:

12 osób