Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Ulubione danie naszej rodziny – smakuje równie świetnie z mięsem kraba zamiast krewetek.

Składniki:

  • 1/2 kg makaronu linguini (lub spaghetti)
  • 115 g masła
  • 500 g tłustej śmietany
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 80 g (1 szklanka) startego parmezanu
  • 75 g (1/3 szklanki) pesto
  • 1/2 kg krewetek, obranych i odżyłowanych

Przygotowanie:

1W dużym garnku doprowadzić do wrzenia lekko soloną wodę. Dodać makaron i gotować przez 8 do 10 minut, aż makaron będzie al dente; odsączyć.

2W dużej patelni stopić masło na średnim ogniu. Wmieszać śmietanę i doprawić pieprzem. Gotować od 6 do 8 minut, stale mieszając.

3Do sosu dodać parmezan, mieszając aż wszystko się dobrze połączy. Wmieszać pesto i gotować od 3 do 5 minut, aż sos zgęstnieje.

4Wmieszać krewetki i gotować, aż zrobią się różowe, około 5 minut. Podawać z gorącym makaronem.

Porcja dla:

8 osób