Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
140 min.

Zupełnie niedawno przekonałam się do krewetek – to pyszne, proste do przygotowania, a wykwintne danie idealne na przystawkę lub danie główne z sałatką i ryżem.

Składniki:

  • 500 g surowych krewetek tygrysich
  • 1 duży pęczek pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 300 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Krewetki oczyścić. Pietruszkę posiekać. W misce wymieszać krewetki z pietruszką, czosnkiem, solą, pieprzem i łyżką oliwy. Odstawić do lodówki na 2 godziny.

2W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać krewetki i smażyć przez 7-9 minut.

3Uwaga: jeśli krewetki są już ugotowane (są różowe) trzeba je smażyć krócej – 3-4 minuty wystarczą.

Porcja dla:

4 osób