Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Pikantne ale bardzo smaczne danie w stylu tajskim, szczególnie dla wielbicieli krewetek. Najlepsze podawane na jaśminowym ryżu.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 cebuli, posiekanej
  • 4-5 różyczek brokułów
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 4 plasterki młodej cukinii, przekrojone na pół

Przygotowanie:

1Ryż przepłukać pod bieżącą wodą. Do rondelka nalać 1,5 szklanki wody, wsypać ryż, przykryć i zagotować na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 15 minut. Zestawić z ognia i trzymać pod przykryciem przez 5 minut.

2W międzyczasie w rondelku roztopić masło i podsmażyć cebulę. Dodać brokuły, paprykę i cukinię, i smażyć przez 3-4 minuty. Dodać pastę curry i dobrze wymieszać z warzywami. Dodać mleko kokosowe i cukier, wymieszać i gotować przez 10 minut, aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając.

3Dodać groszek i krewetki, doprawić sokiem z limonki i gotować przez około 5 minut, aż krewetki zrobią się różowe.

4Ryż przemieszać widelcem, przełożyć na talerze, polać sosem z krewetkami i od razu podawać.

Porcja dla:

4 osób