10 min.
30 min.
40 min.
Pikantne ale bardzo smaczne danie w stylu tajskim, szczególnie dla wielbicieli krewetek. Najlepsze podawane na jaśminowym ryżu.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego
- 2 łyżki masła
- 1/4 cebuli, posiekanej
- 4-5 różyczek brokułów
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 4 plasterki młodej cukinii, przekrojone na pół
Przygotowanie:
1Ryż przepłukać pod bieżącą wodą. Do rondelka nalać 1,5 szklanki wody, wsypać ryż, przykryć i zagotować na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 15 minut. Zestawić z ognia i trzymać pod przykryciem przez 5 minut.
2W międzyczasie w rondelku roztopić masło i podsmażyć cebulę. Dodać brokuły, paprykę i cukinię, i smażyć przez 3-4 minuty. Dodać pastę curry i dobrze wymieszać z warzywami. Dodać mleko kokosowe i cukier, wymieszać i gotować przez 10 minut, aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając.
3Dodać groszek i krewetki, doprawić sokiem z limonki i gotować przez około 5 minut, aż krewetki zrobią się różowe.
4Ryż przemieszać widelcem, przełożyć na talerze, polać sosem z krewetkami i od razu podawać.
Porcja dla:
4 osób