Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Prosty sposób na jarski obiad. Składniki można zmieniać wedle upodobania, dodać fasolę, bób czy kalafiora. Można również doprawić je ulubionymi ziołami lub bardziej pikantnie. Zawsze smaczne!

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera korzeniowego
  • 1 por
  • 2 szklanki groszku
  • 2 kalarepy
  • 1 łyżka wegety

Przygotowanie:

1Jarzyny umyć, obrać i ugotować do miękości w wodzie z dodatkiem wegety. Odsączyć i przestudzić.

2Warzywa zmiksować lub przetrzeć przez sito. Dodać jajka i bułkę, i dobrze wymieszać. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Jeśli masa będzie zbyt luźna, można dodać kilka łyżek bułki tartej.

3Z masy formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

Porcja dla:

6 osób