Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
90 min.

Przepis ten dała mi moja przyjaciółka Elaine. To jeden z najsmaczniejszych sposobów przyrządzania krewetek na grillu jakie znam, a przy tym naprawdę prosty. Mój syn zjadłby je wszystkie, gdybym mu tylko na to pozwoliła.

Składniki:

  • 2,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 55 g roztopionego masła
  • sok z 1,5 cytryny
  • 3 łyżki musztardy dijońskiej
  • 0,5 szklanki posiekanej świeżej bazylii

Przygotowanie:

1Do płytkiej miski wlać oliwę i wymieszać z masłem. Dodać musztardę, bazylię i czosnek, wcisnąć sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Dodać krewetki i wymieszać. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.

2Rozgrzać grill do wysokiej temperatury. Wyjąć krewetki z marynaty i ponabijać na patyczki. Marynatę wylać.

3Ruszt grilla lekko posmarować oliwą i ułożyć na nim szaszłyki z krewetkami. Piec po 2 minuty na każdej stronie lub do momentu, gdy krewetki nie będą już przezroczyste.

Porcja dla:

9 osób