Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Przepis na młode ziemniaki smażone na patelni z oregano, bazylią i tymiankiem. Można użyć zwykłych młodych ziemniaków lub czerwonych.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 8 dużych, nieobranych ząbków czosnku
- 1,5 łyżeczki oregano
- 1,5 łyżeczki bazylii
- 1,5 łyżeczki tymianku
Przygotowanie:
1Rozgrzać oliwę na dużej teflonowej patelni na małym ogniu. Wrzucić czosnek, zioła i pieprz. Smażyć minutę.
2Dodać ziemniaki, wstrząsnąć patelnią, aby pokryły się przyprawami. Smażyć około 5 minut, aż zaczną się rumienić. Dolać wody, przykryć patelnię i smażyć, od czasu do czasu wstrząsając patelnią, około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
3Wyjąć i skropić ziemniaki sokiem z cytryny. Podawać razem z ząbkami czosnku – każdy sam może wycisnąć swój ząbek czosnku na ziemniaki.
Porcja dla:
4 osób