30 min.
50 min.
140 min.
Pyszny na obiad lub ciepłą kolację. Kruche ciasto, kukurydza, groszek i kurki zapieczone w sosie śmietanowo-jajecznym. To taka rodzima wersja quiche lub tarty. Można zrezygnować z szynki, albo zamienić ją na kawałki kurczaka lub mięso z kraba.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 100 g masła
- 1 jajko
Przygotowanie:
1Mąkę przesiać z solą na stolnicę i wysiekać z masłem. Dodać jajko i szybko zarobić ciasto. Uformować kulę, obwinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
2Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy.
3Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle.
4Kurki oczyścić i dodać do cebuli. Smażyć przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
5Szynkę pokroić w kostkę.
6Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić tortownicę.
7Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy.
8W misce wymieszać groszek z kukurydzą, grzybami i szynką, wyłożyć na ciasto.
9Śmietanę wymieszać z jajkami, dodać stary ser, sól i pieprz do smaku i masą zalać warzywa z szynką.
10Piec przez około 50 minut, aż masa śmietanowo-jajeczna się zetnie.
Porcja dla:
8 osób