Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
140 min.

Pyszny na obiad lub ciepłą kolację. Kruche ciasto, kukurydza, groszek i kurki zapieczone w sosie śmietanowo-jajecznym. To taka rodzima wersja quiche lub tarty. Można zrezygnować z szynki, albo zamienić ją na kawałki kurczaka lub mięso z kraba.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g masła
  • 1 jajko

Przygotowanie:

1Mąkę przesiać z solą na stolnicę i wysiekać z masłem. Dodać jajko i szybko zarobić ciasto. Uformować kulę, obwinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

2Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy.

3Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle.

4Kurki oczyścić i dodać do cebuli. Smażyć przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

5Szynkę pokroić w kostkę.

6Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić tortownicę.

7Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy.

8W misce wymieszać groszek z kukurydzą, grzybami i szynką, wyłożyć na ciasto.

9Śmietanę wymieszać z jajkami, dodać stary ser, sól i pieprz do smaku i masą zalać warzywa z szynką.

10Piec przez około 50 minut, aż masa śmietanowo-jajeczna się zetnie.

Porcja dla:

8 osób