20 min.
90 min.
110 min.
W Hiszpanii, z której pochodzi przepis na tę pikantną potrawę, cieciorka jest bardzo popularna. Często dusi się ją z niewielką ilością mięsa i warzywami. Przyrządzone w ten sposób jednogarnkowe danie jest wyjątkowo pyszne i pożywne. Najlepiej podawać je z kromkami wiejskiego chleba i zbierać nim smakowity sos!
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 340 g mięsa królika bez kości, pokrojonego na duże kawałki
- 2 cebule, grubo posiekane
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 duża czerwona papryka, grubo posiekana
- 1 łyżka papryki w proszku
- ½ łyżeczki łagodnego chili w proszku
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- duża szczypta cynamonu
- 2 liście laurowe
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
Przygotowanie:
1Rozgrzać oliwę w naczyniu żaroodpornym. Wrzucić mięso i obrumienić ze wszystkich stron. Dodać cebulę, czosnek i czerwoną paprykę. Smażyć 5 minut, często mieszając, aż cebula zmięknie. Dodać paprykę w proszku, chili, kmin rzymski, cynamon i liście laurowe. Starannie wymieszać i smażyć jeszcze minutę.
2Wlać wino i wywar, dodać pomidory z sokiem, przecier pomidorowy oraz połowę natki pietruszki. Przykryć i doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień na maleńki i dusić 40 minut, aż mięso zrobi się bardzo miękkie. Pokruszyć szafran do małej miski i zalać gorącą wodą. Wymieszać i odstawić na 15–20 minut.
3Dodać do mięsa cieciorkę i ziemniaki, szafran wraz z wodą, w której się moczył, oregano lub majeranek oraz skórkę i sok z pomarańczy. Wymieszać i dusić 25–30 minut na maleńkim ogniu, aż sos zgęstnieje i nie będzie przypominał zupę. Skosztować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyjąć listki laurowe. Podawać danie na gorąco, posypane resztą natki pietruszki.
Porcja dla:
4 osób