Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
110 min.

W Hiszpanii, z której pochodzi przepis na tę pikantną potrawę, cieciorka jest bardzo popularna. Często dusi się ją z niewielką ilością mięsa i warzywami. Przyrządzone w ten sposób jednogarnkowe danie jest wyjątkowo pyszne i pożywne. Najlepiej podawać je z kromkami wiejskiego chleba i zbierać nim smakowity sos!

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 340 g mięsa królika bez kości, pokrojonego na duże kawałki
  • 2 cebule, grubo posiekane
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 duża czerwona papryka, grubo posiekana
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • ½ łyżeczki łagodnego chili w proszku
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • duża szczypta cynamonu
  • 2 liście laurowe
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina

Przygotowanie:

1Rozgrzać oliwę w naczyniu żaroodpornym. Wrzucić mięso i obrumienić ze wszystkich stron. Dodać cebulę, czosnek i czerwoną paprykę. Smażyć 5 minut, często mieszając, aż cebula zmięknie. Dodać paprykę w proszku, chili, kmin rzymski, cynamon i liście laurowe. Starannie wymieszać i smażyć jeszcze minutę.

2Wlać wino i wywar, dodać pomidory z sokiem, przecier pomidorowy oraz połowę natki pietruszki. Przykryć i doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień na maleńki i dusić 40 minut, aż mięso zrobi się bardzo miękkie. Pokruszyć szafran do małej miski i zalać gorącą wodą. Wymieszać i odstawić na 15–20 minut.

3Dodać do mięsa cieciorkę i ziemniaki, szafran wraz z wodą, w której się moczył, oregano lub majeranek oraz skórkę i sok z pomarańczy. Wymieszać i dusić 25–30 minut na maleńkim ogniu, aż sos zgęstnieje i nie będzie przypominał zupę. Skosztować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyjąć listki laurowe. Podawać danie na gorąco, posypane resztą natki pietruszki.

Porcja dla:

4 osób