Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
43280 min.
43280 min.
Cukinia marynowana z plastrami buraczków i cebulą, bardzo delikatna w smaku. Dodatek do zimowych obiadów.
Składniki:
- 1 kg małych buraczków
- 1 kg cukinii
- 600 g cebuli
Przygotowanie:
1Buraczki umyć i ugotować w osolonej wodzie (około 30-40 minut).
2Po ugotowaniu buraczki obrać i pokroić w talarki.
3Cukinie umyć i pokroić w plastry. Jeżeli cukinia jest mała nie trzeba jej kroić na pół. Jeżeli jest duża, należy ją najpierw przekroić na pół i wydrążyć nasiona, a dopiero później pokroić w półplasterki.
4Cebulę obrać i pokroić w krążki.
5Warzywa wymieszać ze sobą, dodać cukier, wlać olej i ocet wymieszać i odstawić na godzinę.
6Po godzinie warzywa z zalewą przekładać do słoików. Pasteryzować przez 25 minut.
Porcja dla:
5 osób