Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
43280 min.

Cukinia marynowana z plastrami buraczków i cebulą, bardzo delikatna w smaku. Dodatek do zimowych obiadów.

Składniki:

  • 1 kg małych buraczków
  • 1 kg cukinii
  • 600 g cebuli

Przygotowanie:

1Buraczki umyć i ugotować w osolonej wodzie (około 30-40 minut).

2Po ugotowaniu buraczki obrać i pokroić w talarki.

3Cukinie umyć i pokroić w plastry. Jeżeli cukinia jest mała nie trzeba jej kroić na pół. Jeżeli jest duża, należy ją najpierw przekroić na pół i wydrążyć nasiona, a dopiero później pokroić w półplasterki.

4Cebulę obrać i pokroić w krążki.

5Warzywa wymieszać ze sobą, dodać cukier, wlać olej i ocet wymieszać i odstawić na godzinę.

6Po godzinie warzywa z zalewą przekładać do słoików. Pasteryzować przez 25 minut.

Porcja dla:

5 osób