15 min.
30 min.
45 min.
Oto przepis na kurczaka i domową wersję garam masala. Jest bardzo pikantny, dlatego najlepiej dostosować ostrość do swoich upodobań. Jeśli zawiniemy go w chlebek pitta – będziemy mieć gotowy posiłek.
Składniki:
- 5 suszonych czerwonych papryczek chili, posiekanych
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 2 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka maku
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka nasion anyżku
Przygotowanie:
1Masala: w niewielkiej patelni uprażyć czerwone papryczki chili z nasionami kolendry, chili w proszku, makiem, kminem, czosnkiem, kardamonem i anyżkiem. Przestudzić i przełożyć do małej miseczki, a następnie zmielić (lub rozgnieść tłuczkiem) z zielonymi papryczkami chili, pulpą z tamaryndowca, imbirem i kolendrą, aby powstała gładka pasta. Odstawić.
2W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę i podsmażać cebulę, aby się zrumieniła. Dodać masalę i smażyć przez 7 do 10 minut.
3Dodać kurczaka, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 25-30 minut, aż kurczak się w środku usmaży. Doprowadzić do wrzenia, intensywnie gotować przez 1 minutę, a następnie zdjąć z ognia. Udekorować kokosem i podawać.
Porcja dla:
7 osób