Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Smaczny, zdrowy i pełen warzyw gulasz z królika. Dla wzmocnienia aromatu dodaję wędzony boczek, ale można z niego zrezygnować i doprawić gulasz świeżymi ziołami.

Składniki:

  • udka i łopatki królika
  • 50 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1 marchewka, pokrojona w słupki
  • 1 pietruszka, pokrojona w słupki
  • 1/3 selera, pokrojonego w słupki
  • 1/2 pora, posiekanego
  • ćwiartka kapusty włoskiej, poszatkowanej

Przygotowanie:

1Ostrym nożem oddzielić mięso z łopatek i udek od kości. Z kości można ugotować wywar na zupę, a mięso pokroić w kostkę.

2Boczek wytopić i oddzielić skwarki. Na tłuszczu obsmażyć mięso. Dodać warzywa (oprócz pomidorów), wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i papryką, podlać odrobiną wody. Przykryć i dusić przez około 20 minut, aż mięso będzie miękkie. Nie należy dolewać dużo wody, ponieważ gulasz musi być gęsty.

3Pomidory sprarzyć, obrać i posiekać. Dodać do gulaszu i dusić przez kilka minut, aż zmiękną. Oprószyć mąką, wymieszać i zagotować.

4Przed podaniem można dodać skwarki i posypać natką.

Porcja dla:

4 osób