20 min.
50 min.
70 min.
Zdecydowanie zbyt rzadko wykorzystujemy w kuchni mięso królika, które jest lekkostrawne i zawiera mało tłuszczu i cholesterolu. Królik pochodzący z hodowli jest miękki i delikatny w smaku, natomiast dziki ma smak bardziej wyrazisty i wymaga dłuższego gotowania.
Składniki:
- 1 łyżka oleju
- 8 porcji królika (ok. 550 g)
- 4 szalotki, pokrojone na ćwiartki
- 1 koper włoski, pokrojony w cienkie plasterki
- 300 g marchewki, pokrojonej w plasterki
Przygotowanie:
1Rozgrzać olej w naczyniu żaroodpornym i smażyć kawałki królika na dużym ogniu przez 10 minut, przewracając od czasu do czasu, aż się przyrumienią. Wyjąć z naczynia i trzymać w cieple.
2Wrzucić szalotki i smażyć przez 3-4 minuty. Dodać z powrotem mięso, koper włoski (zachować listki), marchewkę, wino, wywar, nasiona kopru włoskiego i rozmaryn.
3Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć naczynie i dusić przez 45-50 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie (do tego momentu można potrawę przygotować wcześniej, wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc).
4Dodać fasolę i gotować przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem, udekorować listkami kopru włoskiego i podawać.
Porcja dla:
4 osób