Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
70 min.

Zdecydowanie zbyt rzadko wykorzystujemy w kuchni mięso królika, które jest lekkostrawne i zawiera mało tłuszczu i cholesterolu. Królik pochodzący z hodowli jest miękki i delikatny w smaku, natomiast dziki ma smak bardziej wyrazisty i wymaga dłuższego gotowania.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju
  • 8 porcji królika (ok. 550 g)
  • 4 szalotki, pokrojone na ćwiartki
  • 1 koper włoski, pokrojony w cienkie plasterki
  • 300 g marchewki, pokrojonej w plasterki

Przygotowanie:

1Rozgrzać olej w naczyniu żaroodpornym i smażyć kawałki królika na dużym ogniu przez 10 minut, przewracając od czasu do czasu, aż się przyrumienią. Wyjąć z naczynia i trzymać w cieple.

2Wrzucić szalotki i smażyć przez 3-4 minuty. Dodać z powrotem mięso, koper włoski (zachować listki), marchewkę, wino, wywar, nasiona kopru włoskiego i rozmaryn.

3Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć naczynie i dusić przez 45-50 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie (do tego momentu można potrawę przygotować wcześniej, wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc).

4Dodać fasolę i gotować przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem, udekorować listkami kopru włoskiego i podawać.

Porcja dla:

4 osób