Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
65 min.

Inna wersja tej żydowskiej zapiekanki – u mnie to zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem jajek na twardo. Najlepsza podana z kiszoną kapustą.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 duże cebule
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

2Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Doprawić solą i pieprzem i podzielić na 3 części.

3Cebule pokroić w plastry i podzielić na 2 części.

4Jajka obrać i posiekać.

5W naczyniu żaroodpornym układać kolejno warstwy: ziemniaki, cebula, jajka, kończąc warstwą ziemniaków. Do środka pokruszyć liść laurowy.

6Piec przez 40-45 minut.

Porcja dla:

6 osób