Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
65 min.
65 min.
Inna wersja tej żydowskiej zapiekanki – u mnie to zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem jajek na twardo. Najlepsza podana z kiszoną kapustą.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- sól i pieprz do smaku
- 3 duże cebule
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 liść laurowy
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
2Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Doprawić solą i pieprzem i podzielić na 3 części.
3Cebule pokroić w plastry i podzielić na 2 części.
4Jajka obrać i posiekać.
5W naczyniu żaroodpornym układać kolejno warstwy: ziemniaki, cebula, jajka, kończąc warstwą ziemniaków. Do środka pokruszyć liść laurowy.
6Piec przez 40-45 minut.
Porcja dla:
6 osób