Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
30 min.

Błyskawiczna i przepyszna przekąska. Idealna na przyjęcia, ale także na podwieczorek, czy do piwa. Nawet dla tych, którzy nie lubią na co dzień szpinaku.

Składniki:

  • 1,5 opakowania szpinaku mrożonego
  • 2 lub 3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie (270 g) sera feta, pokrojonego w kostkę
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie do smaku
  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (schłodzonego)

Przygotowanie:

1W rondelku roztopić szpinak, odparować wodę i kiedy szpinak zacznie się gotować – zestawić z ognia. Energicznie wmieszać 1 rozbełtane jajko, a następnie delikatnie wmieszać pokrojony ser feta. Postawić jeszcze na kilka minut na małym ogniu i mieszać delikatnie, żeby jajko się ścięło. Dodać przyprawy, zdjąć z ognia i przestudzić. Przełożyć na sitko i dobrze odcisnąć nadmiar wody.

2Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C (sprawdzić jaka temperatura jest podana na opakowaniu ciasta francuskiego i taką ustawić). Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

3Delikatnie rozwinąć ciasto i pokroić na kwadraty o boku ok. 10 cm. Rozbełtanym jajkiem posmarować lekko brzegi kwadratów. Jeśli ciasto jest lepkie to nie trzeba smarować jajkiem.

4Na kwadraty z ciasta francuskiego nakładać po łyżce nadzienia szpinakowego, uważając, żeby nie było zbyt wodniste. Składać kwadraty na pół, łącząc przeciwległe rogi. Skleić brzegi, aby powstały trójkąty z nadzieniem w środku.

5Trójkąty kłaść na przygotowanej blasze i smarować po wierzchu resztą rozbełtanego jajka. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, aż się lekko przyrumienią.

Porcja dla:

24 osób