15 min.
30 min.
45 min.
Uwielbiam zapiekanki bo w pyszny sposób można się pozbyć z lodówki resztek z obiadu poprzedniego dnia. Tym razem puree ziemniaczane i kawałek pieczeni. Ja jeszcze zawsze dodaję kawałek kiełbasy lub boczku i posypuję żółtym serem. Polecam!
Składniki:
- 200 g puree ziemniaczanego
- 3 łyżki twarogu
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Lekko nałuścić naczynie żaroodporne.
2Puree ziemniaczane utrzeć z twarogiem na gładką masę.
3Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać do masy ziemniaczanej, doprawić solą i pieprzem, dodać jajko i dobrze wymieszać.
4Mięso i kiełbasę drobno posiekać.
5Do naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę masy ziemniaczanej, na to wyłożyć mięso, posypać posiekaną pietruszką i przykryć pozostałymi ziemniakami. Posypać serem żółtym.
6Piec przez 25 minut. Podawać z surówką.
Porcja dla:
4 osób