Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Uwielbiam zapiekanki bo w pyszny sposób można się pozbyć z lodówki resztek z obiadu poprzedniego dnia. Tym razem puree ziemniaczane i kawałek pieczeni. Ja jeszcze zawsze dodaję kawałek kiełbasy lub boczku i posypuję żółtym serem. Polecam!

Składniki:

  • 200 g puree ziemniaczanego
  • 3 łyżki twarogu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Lekko nałuścić naczynie żaroodporne.

2Puree ziemniaczane utrzeć z twarogiem na gładką masę.

3Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać do masy ziemniaczanej, doprawić solą i pieprzem, dodać jajko i dobrze wymieszać.

4Mięso i kiełbasę drobno posiekać.

5Do naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę masy ziemniaczanej, na to wyłożyć mięso, posypać posiekaną pietruszką i przykryć pozostałymi ziemniakami. Posypać serem żółtym.

6Piec przez 25 minut. Podawać z surówką.

Porcja dla:

4 osób