Elegancka wersja tradycyjnej zupy pomidorowej z dodatkiem owoców morza. Jeśli chcesz prostszą zupę, możesz pominąć frutti di mare. Jeśli masz świeże pomidory z ogrodu możesz ich użyć zamiast tych z puszki.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
  • 1 duża marchewka
  • 90 g (1/2 szkl.) ryżu długoziarnistego

Przygotowanie:

1Podgrzać oliwę w dużej patelni na średnim ogniu. Wrzucić cebulę, seler, marchwkę i smażyć warzywa zaczną się robić miękkie, około 2-3 minuty. Dodać ryż i smażyć 1-2 minuty ciągle mieszając, aby pokryć cały ryż olejem. Wrzucić pomidory , wlać bulion i posypać solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 15 minut.

2Opłukać przegrzebki i jeśli są duże przekroić na pół. Wrzucić przegrzebki do zupy i gotować pod przykryciem aż ryż będzie miękki a przegrzebki nieprzezroczyste, około 5-10 minut.

3Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wmieszać bazylię i podawać.

Porcja dla:

4 osób