Elegancka wersja tradycyjnej zupy pomidorowej z dodatkiem owoców morza. Jeśli chcesz prostszą zupę, możesz pominąć frutti di mare. Jeśli masz świeże pomidory z ogrodu możesz ich użyć zamiast tych z puszki.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebula, posiekana
- 2 łodygi selera naciowego, posiekane
- 1 duża marchewka
- 90 g (1/2 szkl.) ryżu długoziarnistego
Przygotowanie:
1Podgrzać oliwę w dużej patelni na średnim ogniu. Wrzucić cebulę, seler, marchwkę i smażyć warzywa zaczną się robić miękkie, około 2-3 minuty. Dodać ryż i smażyć 1-2 minuty ciągle mieszając, aby pokryć cały ryż olejem. Wrzucić pomidory , wlać bulion i posypać solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 15 minut.
2Opłukać przegrzebki i jeśli są duże przekroić na pół. Wrzucić przegrzebki do zupy i gotować pod przykryciem aż ryż będzie miękki a przegrzebki nieprzezroczyste, około 5-10 minut.
3Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wmieszać bazylię i podawać.
Porcja dla:
4 osób