Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
65 min.

Kurczak w wyrazistym sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem ryżu.

Składniki:

  • 4 pałki z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka tymianku
  • olej
  • 1 posiekana w kostkę cebula
  • 4 drobno posiekane ząbki czosnku

Przygotowanie:

1Udka dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.

2Następnie przesmaż je na oleju z obydwu stron na złoty kolor.

3Dodaj cebulę, czosnek, liść laurowy i smaż ok. 10 minut.

4Dodaj oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki i smaż kolejne 10 minut.

5Po tym czasie dolej octu winnego, a po 10 minutach dodaj pomidory i całość duś ok. 20 minut.

6Przed podaniem przepraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru, posyp świeżym oregano i natką pietruszki.

7Podawaj z ryżem lub kopytkami.

Porcja dla:

2 osób