Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Ten przepis dostałam od koleżanki, która kiedyś na przyjęciu podawała takie pomidory na przystawkę – bardzo smaczne z czosnkowym sosem.

Składniki:

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
  • garść posiekanych listków bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Wszystkie składniki na sos wymieszać i odstawić do schłodzenia.

2W misce zmiksować jajka z mąką i piwem na jednolite ciasto. Powinno być bardziej gęste niż ciasto na naleśniki. Doprawić solą, pieprzem i bazylią.

3Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Nadziewać na widelec i maczać w cieście.

4Na patelni rozgrzać olej i smażyć pomidory z obu stron na złoty kolor.

5Placki podawać z sosem czosnkowym.

Porcja dla:

6 osób