Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
35 min.

Słodko-kwaśny kurczak po chińsku, panierowany w jajku i smażony w sosie z papryczkami chili. To potrawa z kuchni amerykańsko-chińskiej, więc ma wiele wersji, ale ta jest moja ulubiona!

Składniki:

  • 1 l oleju roślinnego do smażenia
  • 3 jajka
  • 65 g skrobi kukurydzianej
  • 450 g udek z kurczaka bez skóry i kości, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 5 suszonych (całych) papryczek chili, lub chili w płatkach do smaku

Przygotowanie:

1W woku lub w głębokiej patelni rozgrzać olej do 190°C.

2W głębokim talerzu roztrzepać dokładnie jajka. Dodać 65 g skrobi kukurydzianej i wymieszać, aby nie było grudek. Dodać kawałki kurczaka i wymieszać, aby dokładnie pokrył się masą jajeczną.

3Partiami wkładać kawałki kurczaka do gorącego oleju, po jednym kawałku na raz. Smażyć ok. 3 minuty, aż będzie złocisto-brązowy i zacznie wypływać na powierzchnię. Odkładać na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

4W woku rozgrzać łyżkę oleju roślinnego na dużym ogniu. Dodać papryczki chili i smażyć ok. 30 sekund, aż zmienią trochę kolor. Dodać kurczaka i smażyć przez kilka minut, aż będzie mocno przysmażony na brązowo.

5W małej miseczce wymieszać ocet, wino, cukier, sos sojowy i 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej. Wlać ten sos do woka z kurczakiem i smażyć, mieszając, jeszcze 2 minuty, aż sos zgęstnieje.

6Posypać posiekaną dymką.

Porcja dla:

3 osób