20 min.
15 min.
35 min.
Słodko-kwaśny kurczak po chińsku, panierowany w jajku i smażony w sosie z papryczkami chili. To potrawa z kuchni amerykańsko-chińskiej, więc ma wiele wersji, ale ta jest moja ulubiona!
Składniki:
- 1 l oleju roślinnego do smażenia
- 3 jajka
- 65 g skrobi kukurydzianej
- 450 g udek z kurczaka bez skóry i kości, pokrojonych na mniejsze kawałki
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 5 suszonych (całych) papryczek chili, lub chili w płatkach do smaku
Przygotowanie:
1W woku lub w głębokiej patelni rozgrzać olej do 190°C.
2W głębokim talerzu roztrzepać dokładnie jajka. Dodać 65 g skrobi kukurydzianej i wymieszać, aby nie było grudek. Dodać kawałki kurczaka i wymieszać, aby dokładnie pokrył się masą jajeczną.
3Partiami wkładać kawałki kurczaka do gorącego oleju, po jednym kawałku na raz. Smażyć ok. 3 minuty, aż będzie złocisto-brązowy i zacznie wypływać na powierzchnię. Odkładać na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
4W woku rozgrzać łyżkę oleju roślinnego na dużym ogniu. Dodać papryczki chili i smażyć ok. 30 sekund, aż zmienią trochę kolor. Dodać kurczaka i smażyć przez kilka minut, aż będzie mocno przysmażony na brązowo.
5W małej miseczce wymieszać ocet, wino, cukier, sos sojowy i 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej. Wlać ten sos do woka z kurczakiem i smażyć, mieszając, jeszcze 2 minuty, aż sos zgęstnieje.
6Posypać posiekaną dymką.
Porcja dla:
3 osób